BORBAN AZ IGAZSÁG, BORRENDBEN AZ ERŐ

Adony (kk) A Duna-menti Szent Orbán Borrend, Adony nagymesterével, Schmidt Attilával beszélgettünk a 2019. évi közgyűlés és nagyszabású idei terveik apropóján.

A negyvenes évei legelején járó Schmidt Attila egy éve, sorrendben a második nagymestere a 2006-ban borrenddé alakuló adonyi egyesületnek. A borrend első nagymestere, az azóta örökös nagymester címet elnyert Králl István méltó utódját Köller László “fertőzte meg” a borászat és a borrendi mozgalom iránti rajongással. Az a Köller László, aki végül nem tartott az alapításkor a borrendbe belépő egyesületi tagokkal,  és nem vált azóta sem tagjává, de továbbra is jó barátságot, szakmai együttműködést tart fenn a tagokkal és a vezetőséggel.

2018, a “leg”-ek és a jubileumok éve 

-Az elmúlt évben volt a XXV. kistérségi borverseny (2019. április 27-én lesz a következő, lásd a plakátot), rekord számú nevezővel – idézi fel a tavalyi évnek a borrend számára legemlékezetesebb eseményeit Schmidt Attila.

dig
Králl István örökös nagymester, Schmidt Attila nagymester és Borbás Marcsi a Gasztroangyal forgatásán 2019 márciusában

– Orbán-nap alkalmából különdíjakat adtunk át, Králl István örökös nagymester lett és Életmű-díjat vehetett át az országos szövetségtől. Július 14-én tizedik alkalommal rendeztük meg a Fejér Megyei Borász-Vadász-Halász Találkozót a Cikolai tavaknál, mintegy 150 fő részvételével. Az elsőn Farkas Bertalan, most Besenyei Péter volt a díszvendégünk. A jubileiumi X. Márton-napi Újbor Mustra, amely a helyi gazdák hagyományos ünnepe, valamint a XX. Újbor Ünnep és Hálaadás is kiemelkedő rendezvényünk volt. Ez utóbbi éppen az aradi vértanúk napjára esett, mi pedig méltó módon, Kossuth-nótákkal és méltató beszéddel emlékeztünk meg e gyászos történelmi eseményről és hőseinkről.

Támogatások, pályázatok

-Nagyon jelentős támogatást kapunk Adony városától a civilek részére kiírt városi pályázat keretében – tudjuk meg a nagymestertől -, és az egy százalékokból közel félmillió forint érkezett a borrend kasszájába. Tavaly rekordot ért el a felajánlásokból származó bevétel. Pályázunk NCA és Leader pályázatokon. A kápolna alatti támfalat is, amelyet borospince bejárat imitációk díszítenek, Leader pályázat keretében tudtuk megvalósítani évekkel ezelőtt. A Mezőföldi Híd Egyesületnél egy nagyszabású rendezvényre pályázunk, a Szent Orbán Borrendek Nemzetközi Találkozóját szervezzük. A tervek szerint a határon túli magyarságot képviselve Horgos, Nagykároly és Virt, míg Magyarországról Hajós és Adony lesz jelen ezen a rendezvényen.

A közgyűlésen tárgyalták

A Magyar Borászok Országos Szövetségének 48 magyar és 10 társult külföldi tagja van. Ezek egyike az adonyi borrend, amelynek taglétszáma 65 fő körül mozog.

– A tizenegy oldal terjedelmű közgyűlési beszámolóban is elhangzott, hogy az elmúlt évben öt új borlovagot avattunk – idézi fel a közgyűlésen történteket Schmidt Attila. – Fájdalmunk, hogy kis aktivitást tapasztalunk a tagok körében. Nem könnyű a közösségi életet generálni, mert a tapasztalatok szerint inkább az anyagi érdekek mozgatják az embereket. Nagyon kevés a fiatal, a többség már nyugdíjas, de valljuk, hogy mindegy, hány éves, ha a hetvenéves tolja a szekérrudat, el kell fogadni! Paulusz Bálint, aki a kancellár tisztjét töltötte be, elköltözése miatt már nem tudja a feladatot ellátni, Boldog Tamás ifjú tagunk, aki remek kommunikációs készséggel segíti a borrend ügyeit, sajnos nem él Adonyban. A Koccintás 2018 – Adony rendezvény célja a fiatalok megszólítása volt, és örülünk, hogy a Gasztroangyal műsorban is szerepelhet a borrend, a városi nevezetességek, a kultúra, a helyi specialitások híre eljut a műsor nézőihez is. A közgyűlés a beszámolót egyhangúlag elfogadta.

Képzések, fejlesztések, eredmények

– Az én nagyszüleim még az összeszüretelt szőlőből készítettek bort – emlékezik vissza a gyermekkorára a nagymester -, most fajtatiszta szőlők teremnek a Szőlőhegyen, fehér, vörös és rozé borok készülnek, egyre több a palackozott, címkével ellátott bor. Adonyban jelenleg nincs árutermelő pincészet. Szőlőtelepítési tervekről van tudomásunk, és be kell kerülni a borvidéki rendtartásba is ahhoz, hogy árutermelővé válhasson egy-egy pincészet. Ez középtávon lehetséges. Büszke vagyok rá, hogy négyen is oklevelet szereztek a borrend tagjai közül borbíráló képzésen. Szakmai kirándulásokat szervezünk, télen gazdaesteket tartunk, és rendszeresen megméretjük magunkat borversenyeken. Tavaly a felvidéki nemzetközi olaszrizling borversenyen – árutermelő pincészetek között – a 268 borminta közül az adonyi kilenc bormintából kettő aranyérmet szerzett. Dunaföldváron a Duna Menti Települések borversenyén mintegy 350 minta közül az adony Paulusz Imre hozta el az első helyezést néhány éve – tette hozzá büszkén Schmidt Attila a beszélgetés végén.

Ami pedig azt illeti, a nagymester is jó példával jár elöl: a dunaföldvári verseny történetének egyik évében a második legjobb vörösbor az ő bora lett. Hasonló szép eredményt pedig már az idén is sikerült produkálnia: egy felvidéki borversenyen 240 bormintából második helyezést ért el olaszrizling bora.

Mint mondta, arra büszke, annak örül, hogy a rendezvényekkel, a borrend szakmai sikereivel, az emberi kapcsolatok élővé tételével lábnyomot tudnak hagyni az utókor számára, és a Gasztroangyallal – és akár ezzel a cikkel is – meg tudnak örökíteni egy-egy fejezetet ebben a gyorsan elmúló világban.

55933644_337842983511868_262783175959248896_n.png

 

 

Hozzászólás